Gölge yazarlık, diğer bir ismiyle hayalet yazarlık, en basit haliyle herhangi bir yazılı eserinizin sizin yerinize başkası tarafından yazılmasıdır. Gölge yazar sizin yerinize, istediğiniz eseri istediğiniz kurgu veya formatta profesyonel bir şekilde kaleme alır. Eser tamamen size ait olur.

Gölge yazarlık nedir? Hayalet yazarlık nedir?

Hayalet yazarlık ilk olarak Avrupa’da “Ghost Writer” olarak doğmuştur. Ghost Writer kavramı dilimize birebir çeviriyle “hayalet yazar” olarak çevrilmiş, zaman içerisinde ise “gölge yazar” kavramına dönüşmüştür. Hali hazırda dilimizde iki kavram da kullanılmaktadır. Birçok yerde gölge yazar kullanılırken, bazı yerlerde hayalet yazar ve orijinal ismiyle ghost writer olarak anılmaktadır.

Gölge yazarlık ve hayalet yazarlık ise, bir gölge/hayalet yazar ile olan çalışma sürecine verilen isimdir. Farklı yerlerde gölge yazarlık/hayalet yazarlık bir meslek olarak görülürken, çoğunlukla bir süreci ifade etmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere gölge yazarlık süreci, bir eserin sizin yerinize başka bir profesyonel yazar tarafından kaleme alınması ve kitap haline dönüştürülmesidir.

Gölge Yazarlık

Hayalet yazarlık, Türkiye’de pek bilinmiyor gibi görünse de, son zamanlarda gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bunun en büyük nedeni çağın dönüşümü ve gölge yazarlığın profesyonel bir destek hizmeti haline dönüşmesidir. Çünkü zaman içerisinde her şey profesyonelleştiği gibi yazmak ve yazarlık süreçleri de profesyonelleşmektedir.

Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte rekabet her alanda yaygınlaşmış, enformasyon ise hız kazanmıştır. Önceden kitap yazmak veya kitap bastırmak gibi eylemler bir hayli zorken, zamanımızda kolaylaşmıştır. Ancak bu kolaylama süreci ise kalitenin düşmesine neden olmuştur. Hani yakın zamanda sıkça duyduğumuz bir söz vardır ya, her önüne gelen de kitap çıkarıyor kardeşim; işte bu söz aslında sürecin bir aynasıdır.

Evet kitap yazmak ya da başka bir deyişle kitap çıkarmak birçok meslek grubu veya kişisel durumlar için artık zorunluluk haline dönüşmüş durumdadır. Burada da az önce değindiğimiz kalite ve rekabet kavramları devreye girmektedir. Gölge yazarlık süreci de tam olarak bu noktada kıymete binmektedir. Çünkü yazma konusunda tecrübe veya yeteneği olmayanlar ve daha çoğunlukla zamanı olmayanlar için hayalet yazarlık hizmeti pratik, kaliteli ve profesyonel bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gölge yazarlık yasal mıdır? Etik midir?

Hiç şüpheniz olmasın, tamamen yasal ve etik bir hizmettir. Birçok kişi gölge yazarlığın ne olduğunu ilk öğrendiğinde bu soruyu sormaktadır. Bir gölge yazar olarak şahsım adına ben de bu soruyla fazlasıyla karşı karşıya kalmaktayım. Ama gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki tıpkı bir editörlük gibi yasal ve etik bir hizmettir. Nitekim bazı platformlarda işin adı “genişletilmiş editörlük” olarak geçmektedir. Esasında haklı bir söylemdir. Çünkü sizin kurguladığınız, planladığınız veya araştırmalarını yaptığınız bir konunun profesyonel bir şekilde kitap haline çevrilmesi sürecidir.

Basit bir örnek verecek olursak, bazı kitapların kapağında kitap ve yazar isminin altında veya iç jenerik sayfasında “yayına hazırlayan” ibaresi geçmektedir. Yayına hazırlayan olarak geçen kişi çoğunlukla o eserin gölge yazarıdır. Hatta birçok kişi eserini tanıtırken “yazdım” şeklinde değil de “yazdırdım” şeklinde aktarabilmektedir. Hiç kimse ise bu durumu yadırgamaz. Çünkü o kişinin ya zaman açısından çok yoğun olduğu ya da yazma eylemi ile pek alakasının olmadığı bilindiğinden dolayı, yayımladığı kitabın kendisinin anlatıp başkasının kaleme almış olması gayet normaldir.

Kimler hayalet yazar ile çalışmaktadırlar?

Hayalet yazarlar ile çalışma yelpazesi o kadar geniştir ki, aklınıza bile gelmeyecek birçok farklı meslek grupları ya da “hadi canım bu kişiler de mi hayalet yazarlarla çalışıyor!” diyebileceğiniz kişiler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

  • Üst düzey şirket CEO’ları
  • Siyasetçiler ya da siyasete girmek isteyenler
  • Gazeteciler
  • Yazarlar
  • Şarkıcılar
  • Sanatçılar
  • Akademisyenler
  • TV ve radyo yapımcıları/sunucuları
  • Sanal itibar değişikliği yapmak isteyenler
  • Etkin bir kariyer planlaması yapanlar
  • Sosyal medya fenomenleri
  • Belirli bir konudaki kanaat önderleri
  • Farklı anılar biriktirmiş kişiler
  • Hayatını romanlaştırmak isteyenler
  • Bir başkasının hayatını romanlaştırmak isteyenler
  • Sevgilisine/eşine ya da çocuğuna kalıcı bir hediye bırakmak isteyenler

Listemiz o kadar geniş ki, toplumun neredeyse her kesiminden kişiler gölge yazarlarla çalışmaktadırlar.

Gölge Yazarlık

Bir gölge yazarla çalışmanın faydaları nelerdir?

Gölge yazar ile çalışmanın amacınıza göre değişmek kaydıyla birçok faydası bulunmaktadır. Bir gölge yazar olarak benimle çalışmanızın ise ek olarak farklı faydaları da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir:

Zaman Tasarrufu

Bir kitap ya da benzeri bir yazılı eseri kaleme almak gerçekten çok uğraştırıcı ve zaman alıcı bir iştir. Hele de yazma konusunda daha önceden bir tecrübe ya da yetenek yoksa bu durum neredeyse faciaya dönüşmektedir. Birlikte proje hayata geçirdiğimiz birçok kişi, yazmaya vakti olmadığı için benden destek almaktadır. Normal şartlar altında, tecrübesi olmayan bir kişinin yaklaşık olarak bir yılda ortaya çıkaracağı eseri ben ortalama 2-3 ayda kaleme almaktayım. Hatta bazı acil durumlarda geceli gündüzlü çifte mesai yaparak daha da hızlı teslim ettiğim oluyor. Yazmak kolay gibi görünse bile, özenli ve titiz bir çalışma gerektirdiğinden dolayı gerçekten çok fazla vakit alıyor.

Mesela şu ana kadar siz bu yazıda yaklaşık yedi yüz kelime okudunuz. Bunları okumanız belki de birkaç dakikanızı aldı. Ancak ben yaklaşık olarak bir saattir yazıyorum. Roman gibi geniş dosyalarda 50 bin-60 bin kelime sayılarını düşünürseniz, ne denli zaman alabileceğiniz tahmin edebilirsiniz. Not: Kelimeleri saymaya kalkışmayın, kalın yazdığım yedi yüz kelimesi ile gerçekten tam yedi yüz kelime oldu 🙂

Profesyonel Yazım Hizmeti

Az önce değindiğimiz gibi yazmak kolay görünse bile profesyonel bir eser ortaya çıkarmak ve bunu kitaplaştırmak gerçekten zordur. Kendi adıma, çocukluğumdan beri yazıyorum. Hatta okul dönemlerimde aldığım ödüller de mevcut. Ancak profesyonelliğe geçişim, yaratıcı yazarlık eğitimlerinde öğrendiklerimden ve onları tam anlamıyla uygulamaya geçirmemden sonra oldu. Alanında uzman ve birbirinden kaliteli dilbilimci ve yazarlardan eğitimler aldım. Kendi roman ve çocuk kitaplarımı da bu eğitimlerden sonra kaleme aldım. Hepsi de yayımlandı. Siz herhangi bir metni okurken, o metnin perde arkasındaki sanatları, estetikleri, uyumları, cümle veya kelime ritimlerini fark edemeyebilirsiniz. Daha bahsedebileceğim birçok nokta yazın sürecinin perde arkasında var olmaktadır. Ancak işinin ehli bir yazar, saydıklarım ve daha fazlasını profesyonelce uygulayabilir. Böylece eserinizin de kalitesi birkaç basamak daha artabilir..

Özellikle her eser çeşidinin kendisine göre bir yazım metodu ve tekniği vardır. Örnek olarak bir araştırma kitabında kullanılacak tekniklerle bir romanda kullanılacak teknikler neredeyse birbirinden farklı ve bağımsız tekniklerdir. Her eserin kendi türüne göre planlanması ve yazılması gerekmektedir.

Not: Siyasi içerikli yerel bir gazetedeki köşe yazılarını birleştirip aşk romanı yazdığını söyleyenleri de gördüm. Belirtmek isterim ki ben siyasi köşe yazılarını aşk romanı yapabilecek kadar yetenekli değilim 🙂

Nota not: Evet, maalesef o şey kitap olarak çıkmış ve insanlara roman olarak satılıyor 🙂

Detaylı ve Kapsamlı Araştırma

Kendim de akademik kariyer yaptığım için, herhangi bir konuda nitelikli araştırmaların nasıl yapılacağını gayet iyi bilmekteyim. Kitap yazmak isteyenlerin en büyük sorunu, detaylı ve kapsamlı alan veya kaynak araştırmalarını yapamamaları. Sadece Google üzerinde birkaç veriden faydalanarak eser ortaya çıkarmak bir hayli sakıncalıdır. Sıklıkla karşılaştığım bir durum olarak, herhangi bir projeyi kabul etmeden ve fiyat teklifi sunmadan önce, hele de akademik veya araştırma dosyası ise, kendim kitaplardan doktora tezlerine, bilimsel makalelerden arşiv kaynaklarına kadar kapsamlı bir araştırma yapmaktayım. Eğer o eseri kaleme almak için beni tatmin edecek bir kaynak genişliğine veya veriye ulaşırsam kabul etmekteyim.

Örnek olması açısından, bir akademik kitap projesinde bana sadece üç tane makale kaynak olarak verilmişti. Ben kendi araştırmalarımla yüze yakın kaynak derledim ve çalışmaya öyle başladım. Ayrıca, ilgili alanda dijital bir anket hazırlayıp anketin internet üzerinden binlerce kişiye uygulanmasını sağladım. Sonuç olarak gerçekten nitelikli bilgi ve araştırma sonuçları ve hedef analizleriyle kaliteli bir dosya teslim ettim.

Yayına Hazır Dosya Teslimi

Gölge yazar olarak benimle çalışmanızın bir faydası da yayına hazır bir dosya almanızdır. Yayın danışmanlığı ve yayın yönetmenliği de yaptığım için, bu duruma büyük önem vermekteyim. Orta ölçekli bir yayınevine günde ortalama 7-8 kitap bastırma dosya başvurusu gelmektedir. Karşılaştığım tablo, bazı dosyaların bakılmayacak derecede karman çorman olmasıdır. İçerik kısmına henüz geçemeden, görsel ve teknik anlamda o kadar kötü dosyalar gelmektedir ki, tahmin edeceğiniz üzere daha okuyamadan reddetmek zorunda kalıyoruz. Bu neredeyse bütün yayınevlerinde böyledir. Büyük yayınevlerini saymıyorum bile.

Yine kendi etrafımdaki birçok arkadaşımın hazır olan ancak sürekli reddedilen dosyalarını yeniden elden geçirerek, bir yayınevinin istediği formata dönüştürdüm ve yayımlandı. Arada sıfırdan yazmak zorunda kaldıklarım olduğunu da belirtmek istedim.

Hazırladığım projelerin hepsinde yayına hazır dosya teslimi yapıyorum. Kendi editör arkadaşlarımdan editörlük hizmeti alıp benim gözümden kaçan hataların ayıklanmasını ve giderilmesini sağlıyorum. Böylelikle tamamen yayına hazır bir dosya olarak size teslim ediyorum.

Yayın Danışmanlığı ve Eser Raporu

Gölge/hayalet yazarlık hizmeti sunduğum bütün dosyalarda ek olarak gönüllü yayın danışmanlığı hizmeti de sunuyorum. Uzun yıllardır yayın dünyasının içinde bulunmam, aktif olarak yıl içerisinde onlarca kitap fuarında imza günlerime katılmam ve mesleğim gereği birçok yayınevi ve yazarla temas halindeyim. Kaliteli yayınevleri ile merdiven altı/dolandırıcı yayınevlerini gayet iyi bilmekteyim. Tamamen sizin isteğinize bağlı olarak, gönüllü yayın danışmanlığımla en azından dolandırılmanızı ve kandırılmanızı engelleyerek, kitabınızın iyi bir yayınevinden çıkmasına yardımcı oluyorum.

Ek olarak, bütün dosyalarımda Eser Raporu da hazırlayarak yayınevleri ile daha hızlı ve etkin bir iletişim kurmanızı sağlıyor, eserinizin yayımlanması sürecini de hızlandırıyorum. Çünkü çalışma yaptığım neredeyse herkesle çok güzel dostluklar kurduk. İşin ticari boyutundan çok ötede ilişkilerle bir yol arkadaşlığı yaşadık. Yol arkadaşlarımın asla yolda kalmasını istemem sonuçta!

İmaj Tasarımı ve Reklam Desteği

Yine tamamen isteğe bağlı olarak, birlikte çalıştığımız kişilere yazarlık sürecinde imaj tasarımı ve reklam desteği de sunuyorum. İmaj tasarımı olarak, temasım olan çeşitli haber ve edebiyat/kitap sitelerinde tanıtım yazıları ve röportajlar ayarlıyorum. Temasım olan ve birlikte çalıştığım, kitap tanıtımları yapan sosyal medya hesaplarında da eserinizin tanıtımının ve reklamlarının yapılmasını sağlıyorum.

Hayalet yazarlık gizli midir? Eserin yayın hakkı kime ait oluyor?

Hayalet yazarlık hizmeti iki kişi arasındaki bir süreç olarak tamamen gizli işliyor. Kitap yazdırmak isteyen kişi ile aramızda Gizlilik Sözleşmesi imzalıyoruz.

Gizlilik sözleşmesi sayesinde hukuki alt yapı ve garanti sağlanmış oluyor. Özetle hiçbir yerde, hiçbir mecrada, hiçbir şekilde o eseri benim kaleme aldığımı beyan etmeyeceğimi taahhüt altına almış oluyorum. Yine aynı sözleşme içerisinde, kaleme aldığım eserin bütün yayın haklarını size devrettiğimi ve hiçbir zaman ve hiçbir surette hak iddia etmeyeceğimi de taahhüt ediyorum. Bu konuda daha detaylı bilgi için Gölge Yazar Gizlilik Sözleşmesi sayfasına bakabilirsiniz.

Gölge Yazar İletişim Fon

Merak ettiğim ve kafama takılan başka konular var, sorabilir miyim?

Gölge yazarlık süreci hakkında merak ettiğiniz her şeyi, aklınıza takılan bütün soruları çekinmeden sorabilir; varsa projelerinizi benimle paylaşabilirsiniz.

Lütfen çekinmeden her şeyi sorun!

Unutmayın, en baştan itibaren her şey aramızda!

Detaylı bilgi almak için İletişim sayfasındaki formu doldurabilir ya da aşağıdaki e-posta adreslerinden ulaşabilirsiniz.

iletisim@golgeyazarlik.net

golgeyazarliknet@gmail.com 

💬 Whatsapp'tan ulaş