Kitap çıkarmak istiyorum veya kitap bastırmak istiyorum diyor ancak bu konuda hiçbir fikriniz yok mu? Kitap yayınlatmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorsanız, hadi buyurun.
Kitap çıkarmak istiyorum!
Kitap çıkarmak istiyorum diyen insanların sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. İnsan yazdıklarını, kaleme aldığı düşüncelerini, sayfalara döktüğü duygularını elbette ki başkaları ile paylaşmak istiyor.
Peki kitap yazmak ile iş bitiyor mu? Kitap bastırmak o kadar kolay mı? Ya da tam tersi kitap çıkarmak çok mu zor?
Kitap bastırma süreci aslında o kadar da zor değil. Birçok yayınevi bugün bu işi belirli ücretler karşılığında yapıyor. Ancak kitap çıkarmak için yayınevi araştırmasına girmeden önce bilinmesi gereken bazı gerçekler var. Kitap yazmak konusunda öncelikle şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:
- Kitabı yazarken, mümkün olduğunca kısa ve etkileyici cümleler kullanmalısınız.
- Açık bir şekilde ve akıcı yazmalı, merak duygusunu (özellikle roman ve hikayeler için) zirvede tutmayı başarabilmelisiniz. Kitabı eline alanlar, birkaç sayfa okuduktan sonra sıkılıp bir kenara bırakmamalı. Bu nedenle de giriş kısmına bir hayli özen göstermelisiniz.
- Önceden yazılmış, özgünlüğü ve farklılığı olmayan konular yerine, daha önce yazılmamış olanı seçmelisiniz. Farklı ve özgün konularla kendi tarzınızı ortaya koymalısınız.
- Daha önceden yazılmış bir konuyla ilgili bir şeyler yazıyorsanız, anlatım tarzınız kendinize ait olmalı.
- Yazdıklarınızı okuyucu gözüyle bakarak, her cümlenizi titizlikle seçmelisiniz.
- Dil bilgisi kurallarına, imla ve yazım hatası yapmamaya özen göstermelisiniz. Bir yazar için önemli bir husus da dile olan hakimiyetidir.
Kitap bastırmak istiyorum ama nasıl yapacağım?
Büyük bir ciddiyetle ve emek vererek ortaya koyduğunuz eseri tamamladınız. Şimdi sizi kitap yazmak kadar zorlayacak bir sürece hazır olmalısınız. Kitap bastırmak, kitap çıkarmak, kitabı yazmak kadar yorucu bir süreçtir. Henüz ilk kitabını yazan bir yazarın kitabını, yayınevleri telif ücreti karşılığında basmak istemeyecektir. Bu yüzden, ilk kitabınızı ya parayla kitap basan bir yayınevinden çıkaracaksınız ya da uzun bir bekleyişe razı olup iyi bir yayınevine yollayacaksınız. Çünkü yayınevlerinin dosyanızı gönderdikten sonra size dönüş yapması 3 ay ila 1 sene arasında değişkenlik gösterebilir.
Eğer iyi bir eser ortaya koyduğunuzu düşünüyor (pek çok kimse böyle düşünür, kimse yazdığım kötü demez) ve bu işi bilen birkaç kişiden geçer not aldıysanız, tanınmış ve kaliteli bir yayınevine göndermeniz prestijiniz açısından daha iyi olacaktır.
Bu mümkün olmazsa, kitabınızı ücretini ödeyerek, bu işi yapan herhangi bir yayınevinden çıkarabilirsiniz. Biraz tanındıktan, okuyucu kitlesi edindikten sonra, diğer kitaplarınızda telifli olarak büyük yayınevlerine gitmeniz daha kolay olacaktır.
Kitap çıkarmak ile ilgili size bir ipucu daha. Son yıllarda sosyal medya fenomenlerinin yazdığı kitapları duymuş olmalısınız. Sayısı minimum 20-30 binleri bulan gerçek takipçilere sahipseniz, yayınevleri kitabınızı basmak konusunda daha istekli davranacaktır. “Kitap bastırmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum” diyenler için konunun özeti sanırım bundan ibaret!
Kitap çıkarmak için bizden destek alabilirsiniz. Bize ulaşmak için: İletişim